Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πρόσφατες αμερικάνικες και γερμανικές μελέτες έδειξαν τη μεγάλη σημασία που έχει η διατροφή της εγκύου για την καλή έκβαση μιας εγκυμοσύνης και τη μετέπειτα εξέλιξη του νεογνού μετά τον τοκετό. Η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής άσκησης και η υπερβολική λήψη περιττών κιλών οδηγούν σε προβλήματα τόσο κατά την κύηση όσο και κατά τον τοκετό και αυξάνουν την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε καισαρική τομή ή σε πρόωρο τοκετό, καθώς και την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη ή υπέρτασης με ανάλογες συνέπειες για την έγκυο και το νεογνό.

Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από κάποια πρόσληψη βάρους που είναι φυσιολογικη. Φυσιολογικά, η έγκυος μπορεί να αυξήσει το βάρος της από 10 έως 12 κιλά.

Τα περισσότερα από αυτά μπορεί να τα πάρει το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε θα πρέπει να προσέξει το βάρος της κατά τους πρώτους μήνες.

Συνολικά,κατά προσέγγιση, η κατανομή του βάρους έχει ως εξής:

Πού οφείλεται το επιπλέον βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το επιπλέον βάρος οφείλεται στην αύξηση των διαστάσεων του εμβρύου, του πλακούντα και της ποσότητας του αμνιακού υγρού. Η έγκυος, επίσης, αυξάνει την ποσότητα του λιπώδους ιστού και αυξάνει το βάρος των μαστών, λόγω της προετοιμασίας για το θηλασμό.

Τι πρέπει να περιέχει η σωστή διατροφή της εγκύου;

Το κλειδί στη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η πρόσληψη ποιοτικής τροφής. Η επιπλέον ποσότητα τροφής που χρειάζεται η έγκυος αντιστοιχεί σε 300 με 500 θερμίδες. Η ποιοτική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει σε σημαντικότατο βαθμό την έκβασή της. Ποιότητα στη διατροφή σημαίνει να καλύπτεις πλήρως τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου καθώς και της εγκύου.

Γενικότερα, η διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να περιέχει:

Στο ιατρείο μας προσφέρεται καθοδήγηση και διατροφικές συμβουλές στις εγκύους καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και σε ειδικές περιπτώσεις (διαβήτη κύησης, υπερτασική νόσο κλπ), σε συνεργασία με έμπειρες διατροφολόγους στον τομέα αυτό.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic