Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Έκκριμα από τη θηλή του μαστού

Το έκκριμα από τη θηλή είναι ένα συχνό σύμπτωμα και είναι κυρίως ακίνδυνο, αφού στο 95% των περιπτώσεων δε συνδέεται με καρκίνο. Είναι δυνατόν όμως να συνοδεύει κάποια παθολογική κατάσταση, γιαυτό και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Μπορεί να προέρχεται από έναν πόρο ή από πολλούς. Ακόμη, μπορεί να προέρχεται από τον ένα μαστό ή και από τους δύο και να έχει διάφορα χρώματα, διαφανές, λευκό, πράσινο ή κίτρινο, αιμορραγικό κλπ.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε

Ο ειδικός γιατρός για τις παθήσεις του μαστού θα σας εξετάσει κλινικά και θα πάρει δείγμα του εκκρίματος το οποίο θα στείλει για κυτταρολογική εξέταση για ανίχνευση τυχόν καρκινικών κυττάρων. Θα συστηθεί μαστογραφία σε ηλικίες άνω των 40 ετών και οπωσδήποτε υπέρηχος μαστών. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να συστηθεί ακόμα και βιοψία μαστού με λεπτή βελόνη ή άλλες εξετάσεις, ώστε να βρεθεί η ακριβής αιτία.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και εξαρτάται από τη διάγνωση.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και εξαρτάται από τη διάγνωση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την καλοήθη πορεκτασία με παχύρρευστο πράσινο έκκριμα από πολλούς πόρους, όπου δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα γιατί είναι θέμα κατασκευής του μαστού και δεν ανησυχούμε για καρκίνο. Αν όμως πρόκειται για φλεγμονή θα κάνουμε καλλιέργεια του υγρού και θα δώσουμε αντιβίωση.

Συνήθως το έκκριμα που παραμένει στις γυναίκες μετά τη διακοπή του θηλασμού σταματάει μόνο του μετά από 1 έως 3 χρόνια. Το έκκριμα που οφείλεται στις ινοκυστικές αλλαγές σταματάει μετά την εμμηνόπαυση. Το έκκριμα που οφείλεται στην παρουσία ενδοσωληνώδους θηλώματος παραμένει και μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή του γαλακτοφόρου πόρου. Η θεραπεία στην περίπτωση αυτή είναι η χειρουργική αφαίρεση του θηλώματος ή του πόρου που πάσχει.

Αν πρόκειται για γαλακτόρροια χωρίς να υπάρχει εγκυμοσύνη ή λοχεία, εξετάζουμε την ορμόνη προλακτίνη.

Αν πρόκειται για γαλακτόρροια χωρίς να υπάρχει εγκυμοσύνη ή λοχεία, εξετάζουμε την ορμόνη προλακτίνη.

Αν παρατηρήσετε έκκριμα από τη θηλή μην πιέζετε το μαστό γιατί αυτό αυξάνει την παραγωγή του, μην τρομάζετε αφού στη συντριπτική πλειοψηφία είναι κάτι ακίνδυνο, αναζητήστε με ηρεμία κάποιον γυναικολόγο ειδικό σε θέματα μαστού για να σας καθοδηγήσει.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic