Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος

Ο Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αποτελείται από μια σειρά εξετάσεων πολύ σημαντικών για την υγεία και τη γονιμότητα της γυναίκας. Είναι μια «διαδικασία» που δεν πρέπει να αμελείται και που πολλές γυναίκες αγνοούν την σημαντικότητά της. Ο γυναικολογικός έλεγχος γίνεται για να εξασφαλίσει έναν υγιή τρόπο διαβίωσης για τη γυναίκα, να διαφυλάξει τη γονιμότητά της και να την προφυλάξει από τυχόν σεξουαλικές διαταραχές, και να ανακαλύψει τυχόν παθήσεις που δεν έχουν εκδηλώσει –ή πρόκειται να εκδηλώσουν- συμπτώματα. Ο σωστός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων, διαφορετικές για κάθε ηλικία, που πρέπει να πραγματοποιούνται συστηματικά προκειμένου να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε οποιεσδήποτε αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σας με το πέρασμα του χρόνου, καθώς και να ενημερώνεστε για τη σωστή πρόληψη, με σκοπό την αποφυγή νόσησης από κάποια ασθένεια, την ενημέρωση πάνω στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και τη γνώση πάνω στη σωστή υγιεινή και προστασία της γυναικολογικής περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

 1. Γυναικολογική εξέταση
 2. Περιλαμβάνει την εξωτερική-εσωτερική επισκόπηση των γεννητικών οργάνων και την αμφίχειρη εσωτερική ψηλάφηση, καθιστώντας εφικτό να αναγνωριστούν

  – είτε διόγκωση (κύστες, ινομυώματα, καρκίνος, κύηση),

  – είτε ευαισθησία (φλεγμονές) των έσω γεννητικών οργάνων, της μήτρας, των ωοθηκών ή των σαλπίγγων.

  -Εξωτερικές αλλοιώσεις περιγεννητικής περιοχής όπως κονδυλώματα, αφροδίσια νοσήματα, καρκίνους του δέρματος κλπ

  Ενημέρωση σε θέματα γυναικολογικά που αφορούν την ηλικία σας

 3. Τεστ ΠΑΠ
 4. Είναι η συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί το τεστ είναι να μην έχετε περίοδο όταν το πραγματοποιήσετε και να μην είχατε ελεύθερη σεξουαλική επαφή την προηγούμενη ημέρα. Ο στόχος της εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση σοβαρών φλεγμονών του τραχήλου- HPV που κάποιοι εξ αυτών μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλού βαθμού (LGSIL) ή υψηλού βαθμού (HGSIL) βλάβη των κυττάρων του τραχήλου που σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκίνο του τραχήλου. Εκτός από ενδεχόμενη κακοήθεια, μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου.

 5. Διακολπικό Υπερηχογράφημα
 6. Το υπερηχογράφημα γίνεται για την απεικόνιση της ανατομίας της μήτρας, των ωοθηκών και σαλπίγγων, καθώς και της υπόλοιπης περιοχής της πυέλου, προκειμένου να διαγνωστούν και να προληφθούν πιθανά προβλήματα όπως ινομυώματα, κύστες, όγκοι πυέλου κ.α. Το διακολπικό υπερηχογράφημα δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε μέρα του κύκλου σας

 7. Έλεγχος μαστών
 8. Η ψηλάφηση των μαστών πραγματοποιείται με σκοπό να βρεθούν πιθανά μορφώματα στον μαστό. Επίσης, περιλαμβάνει και την αυτοψηλάφηση, όπου ουσιαστικά ο γιατρός σας εκπαιδεύει προκειμένου να μπορείτε να ψηλαφίζετε μόνη σας το στήθος σας.

  Στο ιατρείο μας προσφέρεται επιπλέον και η δυνατότητα ελέγχου του μαστού με υπέρηχο μαστού, ώστε με μία επίσκεψη να ολοκληρώνεται ο ετήσιος έλεγχος στο σύνολό του.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic