Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Ποια εμβόλια είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Η.Π.Α, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καθώς και το σύνολο των διεθνών επιστημονικών επιτροπών, στην εγκυμοσύνη προτείνονται το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη (Tdap/DTaP), ανεξάρτητα από το ιστορικό νόσησης ή εμβολιασμού της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη.

Οι εγκυμονούσες με γρίπη έχουν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότερων επιπλοκών που σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν και σε νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, και αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης νεογνού, συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου ή ενδομήτριο θάνατο αυτού.

Το εμβόλιο της γρίπης προτείνεται σε εγκύους που κυοφορούν κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης δηλ. τους χειμερινούς μήνες και μπορεί να γίνει μετά το 2ο τρίμηνο ή σε αυξημένη επικινδυνότητα για την έγκυο ακόμα και στο 1ο τρίμηνο εγκυμοσύνης.

Παρέχει προστασία για 12 μήνες και επιπλέον προστατεύει το νεογνό τους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής του, μέσω των μητρικών αντισωμάτων.

Το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη χορηγείται μετά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μεταξύ 27 και 36 εβδομάδων.

Το εμβόλιο για τον κοκκύτη προστατεύει μέσω των μητρικών αντισωμάτων και το νεογνό, στο οποίο μια λοίμωξη με κοκκύτη κυρίως τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο, γιατί το ανοσοποιητικό του δεν μπορεί να το προστατεύσει ακόμα. Άρα συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλες τις εγκύους.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic