Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Έρπητας γεννητικών οργάνων

Πρόκειται για μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από τον ιό HSV (Herpes Simplex Virus) και κυρίως από τον τύπο HSV2, ο οποίος μεταδίδεται μέσω της τριβής του δέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή και προσβάλει την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο τύπος HSV1 προσβάλει κυρίως την περιοχή του στόματος (επιχείλιος έρπης) αλλά μπορεί να προσβάλει και τα γεννητικά όργανα μέσω της στοματογεννητικής επαφής. Οι ερπητοϊοί δεν εγκαταλείπουν ποτέ τον οργανισμό, αλλά παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση και ενεργοποιούνται ανά περιόδους προκαλώντας συμπτώματα.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-10 μέρες μετά από τη μετάδοση του ιού και περιλαμβάνουν: πόνο ή αίσθημα κνησμού, εμφάνιση φυσαλίδων στο δέρμα, έλκη, τα οποία δημιουργούνται όταν σπάζουν οι φουσκάλες συχνά υπάρχουν γενικά συμπτώματα, όπως πυρετός, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι οίδημα στους βουβωνικούς αδένες ορισμένες φορές πόνος κατά την ούρηση στις γυναίκες. Στις γυναίκες, οι πληγές μπορεί να εμφανιστούν στο αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο. Στους άντρες, στο πέος, το όσχεο και τους μηρούς. Και στα δύο φύλα, στους γλουτούς, τον πρωκτό και το στόμα. Στο πρώτο επεισόδιο έρπητα, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και διαρκούν 2-3 εβδομάδες. Οι υποτροπές είναι πιο ήπιας μορφής και τα συμπτώματα διαρκούν λίγες μόνο μέρες.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με αναζήτηση του DNA του ιού με τη μέθοδο PCR, είτε στο αίμα του ασθενούς είτε από το εξάνθημα. Η εξέταση αυτή δείχνει την ύπαρξη του ιού και τον τύπο του. Στην εξέταση αίματος φαίνεται η ύπαρξη αντισωμάτων και έτσι επιβεβαιώνεται περασμένη ή τωρινή μόλυνση από τον ιό. Ο ιός του έρπητα δεν εγκαταλείπει το σώμα μας. Μετά από κάθε υποτροπή στο δέρμα και στους βλεννογόνους, πηγαίνει στα νευρικά κύτταρα κοντά στη σπονδυλική στήλη και φωλιάζει εκεί μέχρι να ενεργοποιηθεί ξανά με κάποιο ερέθισμα που σχετίζεται με την πτώση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τότε εμφανίζεται και πάλι στο σημείο από το οποίο εισχώρησε και συχνά προκαλεί ξανά συμπτώματα.

Ο ιός του έρπητα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μόνο να κατασταλεί με την κατάλληλη αγωγή. Τα αντιικά φάρμακα συντελούν στη γρήγορη επούλωση των εξανθημάτων στη μείωση της έντασης και διάρκειας των συμπτωμάτων και στη μείωση των υποτροπών. Σε άτομα με πολύ συχνές υποτροπές κάθε μήνα ακολουθείται κατασταλτική θεραπεία με αντιικά φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα (6-12 μήνες). Σε άτομα με σπάνιες υποτροπές δίνεται αγωγή μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Όταν υπάρχει εξάνθημα στην πρωκτογεννητική περιοχή, οι πιθανότητες μετάδοσης, ακόμα και με τη χρήση προφυλακτικού είναι υψηλές. Σε περιόδους που δεν υπάρχει εμφανής παρουσία του ιού, οι πιθανότητες μετάδοσης είναι λιγότερες και μειώνονται κι άλλο με τη χρήση προφυλακτικού, χωρίς όμως να υπάρχει 100% κάλυψη.

Σε περίπτωση που η έγκυος μολυνθεί από τον ιό του έρπητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης του εμβρύου. Για την προστασία του εμβρύου χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. Αν υπάρχουν εξανθήματα ή πρόδρομα συμπτώματα υποτροπής τις μέρες κοντά στον τοκετό, γίνεται καισαρική τομή για να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης στο έμβρυο. Ο έρπητας δε μεταδίδεται μέσω του μητρικού γάλακτος, ωστόσο το μωρό μπορεί να μολυνθεί μέσω του δέρματος από εξάνθημα στο στήθος της μητέρας.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655, κιν: 698 175 2040
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic