Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Κύηση και ιλαρά με αφορμή την έξαρση της νόσου τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας

Tις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για μια αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, πράγμα που πιθανόν να οφείλεται στον ανεπαρκή εμβολιασμό των ασθενών για τον ιό.

Η ιλαρά μεταδίδεται με την αναπνοή (σε επαφή με υγρά από τη μύτη και το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου, είτε άμεσα είτε μέσω του αέρα), και είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Τα κλασικά συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή και επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια). Ο πυρετός μπορεί να φθάσει έως και 40 °C. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα της ιλαράς περιγράφεται ως ένα γενικευμένο εξάνθημα που εμφανίζεται αρκετές ημέρες αφότου ξεκινά ο πυρετός. Πρωτοεμφανίζεται στο κεφάλι, πίσω από τα αυτιά, πριν εξαπλωθεί για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, προκαλώντας συχνά κνησμό. Το εξάνθημα της ιλαράς εμφανίζεται 2-4 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και παραμένει μέχρι και οκτώ ημέρες, αλλάζοντας χρώμα από κόκκινο σε σκούρο καφέ προτού εξαφανιστεί.

Οι επιπλοκές της ιλαράς κυμαίνονται από σχετικά ήπιες όπως διάρροια, έως πιο σημαντικές όπως πνευμονία και σπανιότερα ωτίτιδα του μέσου ωτός και εγκεφαλίτιδα.

Τι γίνεται όμως με τις εγκύους που μπορεί να έρθουν σε επαφή με άτομα που νοσούν από ιλαρά, ή που νοσήσουν κατά τη διάρκεια της κύησης;

Περίπου το 98% των εγκύων έχουν ήδη αντισώματα κατά της ιλαράς αφού είχαν εμβολιασθεί στην παιδική ηλικία. Άρα η μετάδοση της νόσου στην έγκυο είναι πολύ σπάνια και δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Αν η έγκυος έρθει σε στενή επαφή με άτομο που νοσεί από ιλαρά μπορεί να γίνει μέτρηση των αντισωμάτων ΙgG στο αίμα της εγκύου και αν βρεθούν αρνητικά, πράγμα που σημαίνει ότι η έγκυος δεν έχει ανοσία, χορηγείται μια ένεση ανοσοσφαιρίνης για να την προστατεύσει από το να νοσήσει.

Επίσης μετρούνται και τα IgM στο αίμα, τα οποία υποδηλώνουν ότι η έγκυος νοσεί, οπότε πάλι ενδείκνυται η χορήγηση ανοσοσφαιρίνης, εντός 3 ημερών από την έκθεση στον ιό.

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από ιλαρά θα πρέπει να παρακολουθούνται ιατρικά από τον γυναικολόγο τους, δεν συνίσταται επεμβατική προγεννητική διάγνωση. Η θεραπεία είναι συμπτωματική με μέτρα εναντίον του βήχα, του πυρετού κλπ.

Ο εμβολιασμός με MMR πραγματοποιείται με ζωντανά στελέχη του ιού και κατά συνέπεια αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αντισύλληψη. Ωστόσο, ένας τυχαίος εμβολιασμός με MMR κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί λόγο για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης.

Το να νοσήσει μια έγκυος από ιλαρά συνδέεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού, κάτι που ωστόσο δεν έχει αποδειχτεί σε ικανοποιητικό αριθμό ιατρικών μελετών. Συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο δεν έχουν παρατηρηθεί.

Το νεογνό είναι προστατευμένο από τα αντισώματα της μητέρας, ωστόσο μια λοίμωξη της εγκύου λίγο πριν ή λίγο μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση του νεογνού, γιατί δεν έχει προλάβει ακόμα να αποκτήσει ανοσία, και συνιστάται να απομονώνεται το νεογνό και να του χορηγείται ανοσοσφαιρίνη.Μια τεχνητή διακοπή της κύησης δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις εγκύους, παρόλα αυτά πρέπει να τονισθεί η σημασία του προληπτικού εμβολιασμού στην παιδική ηλικία για να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη έξαρση της νόσου στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη ότι το εμβόλιο αυτό περιλαμβάνει και στελέχη εναντίον της ερυθράς και της παρωτίτιδας, που ενδεχομένως να συνδέονται με βαρύτερα προβλήματα για τη γυναίκα και το έμβρυο.


Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.grΣυνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic