Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Τι είναι τα ινοαδενώματα;

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο καλοήθη όγκο του μαστού. Είναι συχνότερη η εμφάνισή τους σε νεαρή ηλικία και πολύ σπάνια σε γυναίκες στην ή μετά την εμμηνόπαυση.

Είναι συνήθως ανώδυνα, ευκίνητα, συμπαγή ελαστικά, καλά περιγεγραμμένα με ομαλή επιφάνεια στον απεικονιστικό έλεγχο και δεν έχουν σχέση με το μαζικό αδένα ή το δέρμα. Μπορεί να γίνουν πιο έντονα ψηλαφητά, ίσως και επώδυνα, όταν ο μαστός είναι πρησμένος, πριν την περίοδο. Η δημιουργία τους οφείλεται στην ευαισθησία του μαστού στα αυξημένα ορμονικά επίπεδα.

Πώς αναγνωρίζουμε τα ινοαδενώματα;

Ανιχνεύονται εύκολα με το υπερηχογράφημα μαστών, ενώ μπορεί να γίνουν αντιληπτά με την αυτοψηλάφηση. Συνήθως αυξάνονται ελαφρά σε μέγεθος πριν την περίοδο και αρκετά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ινοαδενώματα δεν επανεμφανίζονται αν αφαιρεθούν ολοκληρωτικά, αλλά είναι πιθανό μελλοντικά να αναπτυχθεί κάποιο νέο , σε οποιονδήποτε από τους δύο μαστούς.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ινοαδενώματα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, καλό είναι να γίνεται προσπάθεια ιστολογικής ταυτοποίησης του ευρήματος. Η καλύτερη μέθοδος για αυτό, είναι η βιοψία με κόπτουσα βελόνη (corebiopsy) με ταυτόχρονο υπερηχογραφικό έλεγχο. Η διαδικασία είναι απλή και πολύ καλά ανεκτή, ενώ συνήθως δεν αφήνει ορατές ουλές. Γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και η ασθενής επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητές της λίγη ώρα μετά.

Τα ινοαδενώματα που είναι μικρά σε μέγεθος (μικρότερα από 2 εκατοστά) τα παρακολουθούμε κάθε εξάμηνο με υπέρηχο και κλινική εξέταση ακόμα και όταν η κυτταρολογική εξέταση έχει επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κακοήθεια. Εάν δεν αλλάζουν σε μέγεθος, σχήμα και υφή σταματάμε την εντατική παρακολούθηση και συνεχίζουμε την τακτική παρακολούθηση. Εάν αυξάνονται σε μέγεθος, τα αφαιρούμε χειρουργικά. Τα ινοαδενώματα που έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 2 εκατοστά σε γυναίκες πριν την εγκυμοσύνη μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά καθώς η πιθανότητα να μεγαλώσουν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και να γίνουν επώδυνα είναι μεγάλη. Τα ινοαδενώματα που εμφανίζονται σε γυναίκες >30 ετών και έχουν μεγάλο μέγεθος τα ελέγχουμε με βιοψία με κόπτουσα βελόνη (corebiopsy).

Η βιοψία μπορεί να γίνει στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και πάντα κάτω από υπερηχογραφικό ταυτόχρονο έλεγχο.

Η χειρουργική αφαίρεση του ινοαδενώματος γίνεται με γενική αναισθησία με μία μικρή τομή γύρω από την θηλή. Δεν αλλάζει την μορφή του μαστού και δεν αφήνει σημάδι. Τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο υπάρχει μία μικρή σκληρία κάτω από την τομή η οποία όμως μετά από λίγο καιρό υποχωρεί. Η ασθενής έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει σπίτι της μία μέρα μετά το χειρουργείο.

Τι θα πρέπει να προσέχετε;

Ακόμη και εάν αποδειχθεί ότι τα μορφώματα στον μαστό σας είναι καλοήθη, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται παρακολούθηση.Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις συνεχίζουν να είναι απαραίτητες. Τα ινοαδενώματα του μαστού δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, μπορεί όμως να συνυπάρχουνή να υποκρύπτουν έναν καρκίνο. Γι’ αυτό εάν νομίζετε ότι το μόρφωμα που πιάνετε στο μαστό σας χρόνια τώρα έχει αλλάξει μέγεθος ή ένα νέο μόρφωμα έχει δημιουργηθεί, απευθυνθείτε αμέσως σε ειδικό ιατρό στα θέματα μαστού.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655, κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic