Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Tι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα (ή λειομυώματα) αποτελούν καλοήθεις όγκους που εντοπίζονται στον μυικό χιτώνα του τοιχώματος της μήτρας (μυομήτριο). Απαρτίζονται από διογκωμένες λείες μυικές ίνες και ινώδη συνδετικό ιστό. Εμφανίζονται ιστολογικά ως διακριτές στρογγυλές μάζες, άσπρες ή στο χρώμα του δέρματος, που διαχωρίζονται σαφώς από τον γύρω ιστό της μήτρας. Μπορούν να βρίσκονται μέσα στο σώμα της μήτρας, στην εξωτερική της επιφάνεια, στον τράχηλο ή να κρέμονται από έναν μίσχο.

Η διάμετρός τους μπορεί να είναι μικρότερη από ένα εκατοστό, συνήθως όμως κυμαίνεται από ένα μέχρι και 15 εκατοστά, ενώ το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ μερικών γραμμαρίων έως και κάποιων κιλών σε ακραίες περιπτώσεις πολλαπλών ινομυωμάτων. Σε περίπτωση που πρόκειται για μεγάλου μεγέθους ινομυώματα, πολλές φορές μπορούν να ψηλαφηθούν ακόμη και από την ίδια την ασθενή μέσω του κοιλιακού τοιχώματος.

Περίπου 20-40% των γυναικών θα διαγνωστούν με ινομύωμα αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό εκδηλώνει συμπτώματα και χρήζει θεραπείας.

Επειδή είναι σε άμεση εξάρτηση με τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη ,εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ,ενώ υποστρέφουν σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται κυριως με υπερήχους, αλλα σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και με αξονική ή με μαγνητική τομογραφία.

Τα ινομυώματα μπορούν σε μικρό ποσοστό να προκαλέσουν προβλήματα υπογονιμότητας, αποβολές κύησης, ανωμαλίες περιόδου, αιμορραγίες, κοιλιακό αλγος. Λιγότερο από 1 % των ινομυωμάτων, είναι ή μπορεί να γίνουν κακοήθειες.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Τα ινομυώματα αντιμετωπίζονται σε ένα βαθμό φαρμακευτικά αλλά όταν υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις και χειρουργικά, στην πλειοψηφία τους είτε με υστεροσκόπηση είτε με λαπαροσκόπηση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις με ανοικτό χειρουργείο κοιλιάς. Υπάρχουν επίσης και άλλες σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισής τους με επεμβατική ακτινολογία αλλά και αυτές έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Το πότε και με ποιό τρόπο αφαιρούνται τα ινομυώματα είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένη περίπτωση και αποφασίζεται λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους, όπως το μέγεθος και η μορφή τους, η θέση τους, η ηλικία και τα συμπτώματα της ασθενούς, η επιθυμία της να τεκνοποιήσει, η εμπειρία και η χειρουργική ικανότητα του ιατρού κ.ά. Με προσεκτική μελέτη και εκτίμηση όλων των παραμέτρων, ο ιατρός είναι σε θέση να προτείνει και να συζητήσει με την ασθενή την κατάλληλη θεραπεία.
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic