Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Γιατί είναι απαραίτητη εξέταση το υπερηχογράφημα μαστών;

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος των μαστών είναι μία απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος, κατά την οποία εξετάζεται ο μαστός και η μασχαλιαία χώρα με τη βοήθεια υπερηχητικών κυμάτων. Η εξέταση δεν πονάει καθόλου, προτιμάται να γίνεται μεταξύ της 5ης με 10ης μέρας του κύκλου, όταν ο μαστός είναι λιγότερο διογκωμένος, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε οποιαδήποτε στιγμή. Είναι ακίνδυνη (δεν υπάρχει κανενός είδους ακτινοβολία), μπορεί να επαναλαμβάνεται άφοβα, όσο συχνά χρειάζεται. Είναι γρήγορη, με άμεσα αποτελέσματα και δεν απαιτεί προετοιμασία.

Στον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο, πέρα από το τεστ Παπ και τον διακολπικό/ διακοιλιακό υπέρηχο, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό το τμήμα του σώματος μας. H εξέταση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σαν μέθοδος πρώτης επιλογής όταν η αυτοψηλάφηση δεν είναι ασφαλής, κυρίως λόγω του μεγέθους των μαστών ή της συνυπάρχουσας ινοκυστικής μαστοπάθειας.

Για τον προληπτικό ετήσιο έλεγχο, συνήθως σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, χρησιμοποιείται μόνο το υπερηχογράφημα ενώ σε ηλικίες άνω των 35 ετών συμπληρώνεται με τη μαστογραφία. Ο ετήσιος απεικονιστικός έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει ακόμη νωρίτερα, ακόμα και πριν από την ηλικία των 25 ετών, σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών.

Σε περίπτωση που έχουμε κάποιο σύμπτωμα (π.χ. πόνο, έκκριση, ερυθρότητα) ή ψηλαφητό εύρημα στο στήθος, ο υπέρηχος μαστών είναι η βασική προτεινόμενη εξέταση στις ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων που διαθέτουν ειδικές κεφαλές για το μαστό και τη μελέτη με έγχρωμο Doppler, ο εξεταστής που είναι γνώστης της μεθόδου και των παθήσεων του μαστού μπορεί να διαχωρίσει τα συμπαγή μορφώματα είτε σε καλοήθη, είτε σε αυτά που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση γιατί μπορεί να αντιστοιχούν σε κακοήθεια.

Tο υπερηχογράφημα των μαστών εκτελείται επίσης για να καθορίσει αν μια ανωμαλία που ανιχνεύεται με τη μαστογραφία ή ένα ψηλαφητό μόρφωμα είναι κυστικό (γεμάτο υγρό) ή συμπαγές (καλόηθες ή κακόηθες).

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε γυναίκες για τις οποίες η ακτινοβολία αντενδείκνυται, όπως οι έγκυες γυναίκες , ανεξάρτητα από το στάδιο της κυήσεως, όταν υπάρχει κάποιο ψηλαφητό εύρημα που χρήζει διερεύνησης, ή σε γυναίκες με εμφυτεύματα από σιλικόνη .

Το υπερηχογράφημα μαστών συμβάλει στη ανάδειξη μικρών εστιακών βλαβών, οι οποίες θεωρούνται δύσκολο να εντοπισθούν σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ανάλογα με την εμπειρία του εξεταστή και την τεχνική μπορεί το υπερηχογράφημα να αναδείξει μικρές εστίες καρκίνου, οι οποίες μερικές φορές είναι αδύνατον να διερευνηθούν με άλλη μέθοδο.

Η εξέταση αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο πολύ πυκνών μαστών μαστογραφικά (ACR 3 και 4). Στον υπέρηχο εξετάζουμε το μαστό σε διάφορα επίπεδα και δεν επιπροβάλλονται οι ιστοί όπως στη μαστογραφία

Είναι επίσης δυνατόν, κάποιος καρκίνος να φαίνεται στον υπέρηχο και όχι στην μαστογραφία (καθώς και το αντίθετο). Aυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η μαστογραφία δεν χρειάζεται. H κλινική και υπερηχογραφική διερεύνηση σε συνδυασμό με την μαστογραφία, παρέχει καλύτερες διαγνωστικές δυνατότητες.

Εκτός από τους συνήθεις προληπτικούς ελέγχους, ο υπέρηχος χρησιμοποιείται:

Το ιατρείο μας διαθέτει σύγχρονο μηχάνημα υπερήχων μαστού με δυνατότητα Doppler απεικόνισης και ο ιατρός έχει εξειδικευθεί στο μαστό για σειρά ετών σε μεγάλα κέντρα της Γερμανίας με πάνω από 2000 περιστατικά μαστού ανά έτος, πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό υπερήχων, χειρουργείων μαστού και βιοψιών μαστού με βελόνη.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic