Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Πότε πρέπει να κάνω μαστογραφία; Πώς προλαμβάνεται ο Καρκίνος μαστού;

O καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών. 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Στην Ευρωπη η πλειοψηφια των καρκινων του μαστου ανιχνευονται σε πρωιμο σταδιο με αποτελεσμα την εγκαιρη αντιμετωπιση τους με ηψηλα ποσοστα επιβιωσης. Στην Ελλαδα δυστυχως η ενημερωση των γυναικων ειναι ελλιπης με αποτελεσμα το ποσοστο ανιχνευσης σε πρωιμο σταδιο να ειναι εξαιρετικα χαμηλο.

Συμπτώματα Πρόληψη

Πρόσφατα η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society-ACS) ανακοίνωσε τις νέες οδηγίες της σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.

Συγκεκριμένα οι οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τον προληπτικό έλεγχο στον καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία χαμηλής (μέσου όρου) επικινδυνότητας*, δηλ. για την πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού είναι οι ακόλουθες:

 1. Nα αρχίζουν τον τακτικό μαστογραφικό έλεγχο από την ηλικία των 45 ετών (Ισχυρή σύσταση).
 2. O έλεγχος να γίνεται ετησίως για όσες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών. (Σύσταση με επιφύλαξη).
 3. Για όσες είναι 55 ετών ή μεγαλύτερες ο έλεγχος να γίνεται ανά διετία ή να έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν τον έλεγχο ετησίως (Σύσταση με επιφύλαξη)
 4. Nα δίνεται η δυνατότητα ελέγχου σε όσες είναι 40-44 ετών (Σύσταση με επιφύλαξη).

[*Γυναίκες επικινδυνότητας μέσου όρου ( χαμηλή) για εμφάνιση καρκίνου τουμαστού είναι εκείνες που δεν είχαν εμφανίσει παλαιότερα καρκίνο του μαστού (θετικό ατομικό ιστορικό), δεν υπάρχει υποψία ή επιβεβαιωμένη γενετική μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού (π.χ.μετάλλαξη στα γονίδια BRCA) ή δεν είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε ακτινοθεραπεία του θώρακα. Όσες έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά ανήκουν στην κατηγορία γυναικών υψηλού κινδύνου. Στην κατηγορία επικινδυνότητας μέσου όρου (χαμηλή) ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού.]

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επιθυμεί να επισημαίνει στις γυναίκες τηςχώρας μας που έχουν χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού τα παρακάτω:

 1. Δεν συστήνει τη διεξαγωγή μαστογραφικού ελέγχου από την ηλικία των 35, πρακτικη αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας. Η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς σ’ αυτή την ηλικία επιστημονικά δεν ευσταθεί.
 2. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία δεν συστήνονται ως προληπτικές εξετάσεις (παρά μόνο ως συμπληρωματικές σε μαστογραφικό έλεγχο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο)
 3. Ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και να σταματά όταν η κατάσταση της υγείας των γυναικών δεν προσφέρει επαρκές προσδόκιμο επιβίωσης.
 4. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία συνοδεύεται από προβλήματα, κυρίως από υπερδιάγνωση (διάγνωση καρκίνων που μπορεί να μην έβλαπταν τη γυναίκα) και από ασαφή ευρήματα (που οδηγούν σε πρόσθετες εξετάσεις, παρακεντήσεις έως και εγχειρήσεις, χωρίς τελικά να αποδειχθεί ότι η γυναίκα έχει καρκίνο). Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρής ηλικίας γυναίκες (προεμμηνοπαυσιακές) και όσο πιο συχνά γίνεται ο μαστογραφικός έλεγχος.
 5. Οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέξουν αν επιθυμούν τον ανά έτος ή ανά διετία έλεγχο αφού συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.
 6. Η ψηφιακή μαστογραφία υπερτερεί στην ανακάλυψη πρώιμων καρκίνων σε γυναίκες 40-50 ετών και σε γυναίκες με πυκνό μαστό.
 7. Οι υπάρχουσες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τον προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία καλύπτουν τις ανάγκες των γυναικών. Θα πρέπει, όμως, τα ασφαλιστικά ταμεία να αναλάβουν το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας (αφού η τιμή της εξέτασης προσαρμοστεί στα σύγχρονα Ελληνικά δεδομένα).
 8. Η κλινική εξέταση συστήνεται να πραγματοποιείται από την ηλικία των 40 ετών. Σ΄αυτό συνηγορούν η δυνατότητα ενός καρκίνου να μην γίνει αντιληπτός από την μαστογραφία, η ανάγκη αξιολόγησης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, το γεγονός πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ελληνίδων δεν υπόκειται σε μαστογραφικό έλεγχο και, τέλος, γιατί με αυτό τον τρόπο καθησυχάζονται πολλές γυναίκες για ευρήματα που ανακαλύπτουν στην αυτοψηλάφηση. Η εκπαίδευση των γιατρών της χώρας στην ψηλάφηση και στην αναγνώριση παθολογικών καταστάσεων του μαστού πρέπει μεθοδικά να προωθηθεί.
 9. Η συστηματική τακτική αυτοεξέταση δεν συστήνεται. Οι γυναίκες, όμως, πρέπει να εξοικειωθούν με την εμφάνιση και τη σύσταση των μαστών τους, ώστε να μπορούν έγκαιρα να απευθυνθούν σε γιατρό, αν κάτι δεν είναι φυσιολογικό.
 10. Επειδή οι Ελληνίδες υπολείπονται σ’ ό,τι αφορά τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της πολιτείας και των οργανώσεων που ασχολούνται με τον καρκίνο να ενημερώσουν τις γυναίκες για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, αλλά και να προσφέρουν ευχερή πρόσβαση σ’ αυτόν, ανεξάρτητα της οικονομικής κατάστασης ή του τόπου διαμονής της κάθε γυναίκας.

Για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά ετήσιο τακτικό προληπτικό έλεγχο με κλινική εξέταση, μαστογραφία ή/και μαγνητική μαστογραφία που ξεκινά από ηλικία που θα προσδιορίσει ο θεράπων γιατρός, συχνά νεότερη εκείνης των 40 ετών.


Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.grΣυνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic