Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Καισαρική ή φυσιολογικός τοκετός?

Είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει όλα τα ζευγάρια που πρόκειται να τεκνοποιήσουν, όπως επίσης και την ιατρική κοινότητα. Στόχος, διεθνώς, πλέον είναι να πραγματοποιείται καισαρική τομή μόνο επί ορθής επιστημονικής ένδειξης και αυτό τοποθετείται στο 15%-20%. Δηλαδή οκτώ στις δέκα γυναίκες μπορούν στατιστικά να γεννήσουν φυσιολογικά. Στην Ελλάδα το ποσοστό καισαρικών ξεπερνάει το 60%, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια διαδικασία που διαρκεί σαφώς περισσότερο από μία καισαρική τομή και πολλές φορές εξαντλεί τη γυναίκα. Αυτό όμως βραχυπρόθεσμα, γιατί μακροπρόθεσμα η γυναίκα και το μωρό μένουν λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο (αν ο τοκετός είναι τελείως ανεπίπλεκτος η γυναίκα μπορεί να πάρει εξιτήριο και την ίδια μέρα), και η ανάρρωση της γυναίκας είναι ταχύτερη. Τα νεύρα και το δέρμα στην περιοχή της τομής θέλουν χρόνο για να επουλωθούν, καμιά φορά η γυναίκα μπορεί να έχει ενοχλήσεις έως και 2 μήνες μετά την καισαρική. Εξάλλου με τη δυνατότητα της επισκληρίδιου αναισθησίας,η γυναίκα δεν υποφέρει από τους δυνατούς πόνους του τοκετού.

Με τον φυσιολογικό τοκετό αποφεύγονται οι επιπλοκές μιας χειρουργικής επέμβασης, όπως μολύνσεις, μετεγχειρητική αιμορραγία, ουλές, τραυματισμοί γειτονικών οργάνων, όπως ουροδόχου κύστης ή εντέρου, θρόμβωση, επιπλοκές από την αναισθησία κλπ. Η γυναίκα κατά την καισαρική πρέπει προφυλακτικά να λάβει αντιβίωση και μετεγχειρητικά υποδόριες αντιπηκτικές ενέσεις για την αποφυγή θρόμβωσης, κάτι που δε συμβαίνει στον φυσιολογικό τοκετό. Βέβαια και κατά τον φυσιολογικό τοκετό μπορεί να συμβεί κάποιος τραυματισμός στην περιοχή του περινέου, κάτι που περιορίζεται σημαντικά όμως αν ο μαιευτήρας έχει εμπειρία και προβεί στους κατάλληλους χειρισμούς.

Όσον αφορά στην πρόπτωση μήτρας ή στη σεξουαλική δυσλειτουργία, πρόσφατες μελέτες που υιοθετούνται από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, έδειξαν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος με τον φυσιολογικό τοκετό. Ωστόσο υπάρχουν ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της πυέλου για τον περιορισμό τέτοιων προβλημάτων.

Επίσης μία καισαρική τομή αυξάνει την επικινδυνότητα σε μελλοντικούς τοκετούς, αφού αυξάνεται το ρίσκο για ρήξη μήτρας, συμφυτικό πλακούντα και συμφύσεις μεταξύ των οργάνων της πυέλου, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμούς ουροδόχου κύστης, εντέρου, αφαίρεση μήτρας κλπ. Όσο πιο πολλές οι καισαρικές μιας γυναίκας, τόσο αυξάνεται το ρίσκο.

Λόγω της μηχανικής του φυσιολογικού τοκετού, τα νεογνά εμφανίζουν λιγότερο συχνά αναπνευστικά προβλήματα και έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος σε μεγαλύτερη ηλικία. Ιδιαίτερα μία καισαρική σε πρόωρο νεογνό έχει ακόμα πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των επιπλοκών από ότι ένας φυσιολογικός τοκετός, με αποτέλεσμα συχνότερη νοσηλεία των νεογνών στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Δεν αναφερόμαστε βέβαια σε περιπτώσεις προωρότητας όπου αντενδείκνυται ο φυσιολογικός τοκετός.

Κατά τη δίοδό του από τον κόλπο της μητέρας κατά τον φυσιολογικό τοκετό, το νεογνό έρχεται σε επαφή με ωφέλιμα βακτήρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα και επιπλέον το προστατεύουν από γαστρεντερικές διαταραχές. Ακόμα και αν ένας αρχόμενος φυσιολογικός τοκετός με ρήξη υμένων και κάποια διαστολή, εξελιχθεί τελικά σε καισαρική, το νεογνό έχει ήδη αποκτήσει την επαφή που χρειάζεται.

Τέλος δε θα πρέπει να παραβλέψουμε και το ψυχολογικό κομμάτι της γυναίκας. Μετά τον φυσιολογικό τοκετό νιώθει ότι κατάφερε κάτι δύσκολο και είναι περήφανη γιαυτό, πράγμα που της τονώνει την αυτοπεποίθηση. Η επαφή της με το νεογνό είναι άμεση, ενώ στην καισαρική λόγω της αναισθησίας και της μετεγχειρητικής διαδικασίας, μπορεί αρχικά να μην καταφέρει να μείνει αρκετή ώρα με το μωρό της. Μπορεί άμεσα μετά τον φυσιολογικό τοκετό να ακουμπήσει και να αγκαλιάσει το μωρό της, ή να θηλάσει, πράγμα που ενισχύει την ένωση bonding, μεταξύ τους. Αυτή η πρώτη επαφή είναι ίσως η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας και παίζει ρόλο και στην ψυχολογική ανάπτυξη του νεογνού. Γίνονται προσπάθειες να δοθεί το νεογνό απευθείας στη μητέρα ακόμα και στην καισαρική, ή να το αγκαλιάσει ο πατέρας αφαιρώντας την μπλούζα του, αλλά πρακτικά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ούτε έχει την ίδια διάρκεια με τον φυσιολογικό τοκετό.

Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την καισαρική, αφού πλέον είναι μια αρκετά ασφαλής επέμβαση και οι επιπλοκές της είναι στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίσιμες. Ούτε οι γυναίκες που επιλέγουν την καισαρική είναι λιγότερο ικανές από τις άλλες ή νοιάζονται λιγότερο για το παιδί τους. Η επαρκής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση και συμβουλή από τον γυναικολόγο όμως, παίζει βασικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για τον τρόπο τοκετού.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στην απουσία ενδείξεων καισαρικής, ο φυσιολογικός τοκετός είναι απόλυτα ασφαλής και πρέπει να συστήνεται. (Αμερικανική Κοινότητα Μαιευτήρων Γυναικολόγων). Ιδιαίτερα αν η καισαρική πρόκειται να γίνει πριν την 39 εβδομάδα, έχει ακόμα περισσότερο ρίσκο.

Επίσης μία καισαρική αυξάνει και την πιθανότητα επιπλοκών σε μελλοντικές εγκυμοσύνες και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν.


Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.grΣυνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic