Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Μυκητιασική κολπίτιδα

Οι μύκητες αποτελούν φυσιολογικό και αναπόσπαστο μέρος της χλωρίδας του κόλπου. ( Η χλωρίδα περιλαμβάνει δεκάδες είδη μικροβίων και μύκητες σε συγκεντρώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων). Oι μύκητες δεν είναι μικρόβια, γι’ αυτό και δεν αντιμετωπίζονται με τις κλασσικές αντιβιώσεις, αλλά με ειδικά αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Κατά καιρούς οι μύκητες πολλαπλασιάζονται υπέρμετρα και τότε δημιουργούν εικόνα φλεγμονής ( μυκητιασική κολπίτις) και ίσως (όχι απαραίτητα) και τα ανάλογα συμπτώματα: κνησμός εσωτερικός αλλά και εξωτερικά στο δέρμα του αιδοίου, αίσθημα καύσου και ερεθισμού, λευκωπές άοσμες εκκρίσεις- σαν ‘κομμένο’ γάλα. Εξωτερικά το δέρμα μπορεί να κοκκινίσει και να υπάρχει έντονος ερεθισμός κατά την τριβή της επαφής ή και κατά την ούρηση, καθώς τα ούρα βρέχουν την ερεθισμένη περιοχή.

Οι μύκητες μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση εξαιτίας: Διάγνωση

Η διάγνωση είναι συχνά εύκολη, όταν συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω- συχνότερα όμως η εικόνα είναι ασαφής με ένα απροσδιόριστο αίσθημα καύσου και ερεθισμού και ελάχιστο κνησμό. Η κλινική εξέταση, η μέτρηση της οξύτητας του κόλπου και τελικώς η καλλιέργεια κολπικού υγρού επιβεβαιώνουν τη διάγνωση. Συχνά οι μύκητες προκαλούν μικτή κολπίτιδα σε συνεργασία με κάποιο μικρόβιο και η χορήγηση μόνον αντιμυκητιασικού δε θα λύσει το πρόβλημα.

Θεραπεία

Η θεραπεία αποσκοπεί στο να περιορίσει τους μύκητες στη φυσιολογική συγκέντρωση για να αποκατασταθεί η ισορροπία της χλωρίδας- οι μύκητες δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκριζωθούν εντελώς.

Τα αντιμυκητιασικά φάρμακα κυκλοφορούν σε υπόθετα, κολπικές αλοιφές και από του στόματος δισκία. Η αγωγή και ο τρόπος χορήγησης πρέπει πάντα να εξατομικεύεται ανάλογα με την ένταση, εντόπιση, χρονιότητα των συμπτωμάτων, συμπτώματα συντρόφου, προηγηθείσα αγωγή, συνυπάρχουσα μικροβιακή κολπίτις κ.τ.λ.

Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι επικίνδυνη; Πώς αντιμετωπίζεται;

Οι μύκητες είναι ενοχλητικοί, έχουν όμως απόλυτα καλοήθη συμπεριφορά- δεν προκαλούν προβλήματα στην υγεία ή στη γονιμότητα.

Συχνό δυστυχώς πρόβλημα (1-2% των γυναικών) αποτελούν οι υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις – από τρία και άνω επεισόδια ανά έτος. Οι αιτίες είναι πολλές, ατελείς αγωγές, επιμολύνσεις από τον σύντροφο, πιθανή προδιάθεση για διαβήτη, συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας ή ψυχολογικές διαταραχές, που μειώνουν τις φυσικές άμυνες. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται πολύμηνη και επίμονη αγωγή.

Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic