Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο Journal of the National Cancer Institute θεωρεί την εξέταση των γονιδίων που σχετίζονται με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού σε γυναίκες άνω των 30 ετών, ωφέλιμη.

Οι γυναίκες με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 έχουν πιθανότητα 17-44% να εμφανίσουν καρκίνο ωοθηκών και 69-72% καρκίνο μαστού. Αυτές οι μεταλλάξεις ανιχνεύθηκαν για παράδειγμα πριν χρόνια στην ηθοποιό Angelina Jolie και υπεβλήθη σε αφαίρεση των μαστών άμφω και των ωοθηκών. Σήμερα η αφαίρεση των μαστών αμφισβητείται, γιατί η στενή παρακολούθηση μπορεί να προσφέρει σχεδόν την ίδια προστασία, αλλά η αφαίρεση ωοθηκών είναι ακόμα απαραίτητη.

Στη Γερμανία και στην Αγγλία το τεστ ανίχνευσης των γονιδίων αυτών προτείνεται σε γυναίκες που έχουν στο οικογενειακό ιστορικό περισσότερες από μία περιπτώσεις καρκίνου μαστού ή ωοθηκών ή καρκίνους μαστού που εμφανίστηκαν σε μικρή ηλικία.

Μαζί με τα δύο προαναφερθέντα ανιχνεύονται με το τεστ και άλλα 4 σχετικά γονίδια. Δηλαδή σύνολο έξι γονιδίων. Το τεστ είναι ιδιαίτερα ακριβό, ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που αναφέραμε βρέθηκε ότι παρόλο που το κόστος του τεστ είναι ακόμα υψηλό, θα συνέφερε το κράτος να χορηγεί την εξέταση σε όλες τις γυναίκες στην ηλικία των 30 ετών. Έτσι θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ζωές, αλλά και να γλιτώσει το κράτος έξοδα από νοσηλείες, φάρμακα για χημειοθεραπείες κλπ. Μένει να δουν οι αρμόδιοι το θέμα με σοβαρότητα.

Προς το παρόν οφείλουμε να συστήσουμε στις γυναίκες να λαμβάνουν σωστή πρόληψη με την ετήσια εξέταση των μαστών από τον ιατρό και τη μηνιαία αυτοεξέταση, καθώς και τη μαστογραφία ή τον υπέρηχο μαστού όπου χρειάζεται, και σε αυτές που έχουν οικογενειακό ιστορικό να συμβουλεύονται τον ιατρό τους από μικρή ηλικία για να προβαίνουν εγκαίρως, αν χρειάζεται, στις απαραίτητες εξετάσεις.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic