Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Το 25% περίπου των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία υποφέρει από έντονο πόνο λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο πόνος αυτός ονομάζεται δυσμηνόρροια. Χαρακτηρίζεται συνήθως από κοιλιακές κράμπες που αντιστοιχούν σε συσπάσεις της μήτρας. Tο κοιλιακό αυτό άλγος μπορεί να είναι συνεχές και να αντανακλά στην οσφυϊκή χώρα, στα κάτω άκρα, ή σε όλη την κοιλιακή χώρα. Μερικές φορές μπορεί ακόμη να συνοδεύεται από ναυτίες και πονοκεφάλους.

Οι κυριότερες παθήσεις που προκαλούν πόνο στην περίοδο (δυσμηνόρροια) είναι η Ενδομητρίωση, τα Ινομυώματα (καλοήθεις όγκοι του μυομητρίου), η Αδενομύωση, οι Κύστες ωοθηκών, οι Φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου (οξεία σαλπιγγίτιδα) και οι Συμφύσεις (κυρίως μετά από σαλπιγγίτιδα ή χειρουργική επέμβαση).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑΣ

Αντιφλεγμονώδη χάπια, ακόμα και 1-2 ημέρες πριν την έμμηνο ρύση μετριάζουν την ένταση της δυσμηνόρροιας, αφού ελαττώνουν την παραγωγή των προσταγλανδινών.

Αντισυλληπτικά χάπια, σε περιπτώσεις ορμονο-εξαρτώμενων παθήσεων όπως η ενδομητρίωση.

Συμπληρώματα διατροφής (αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα) μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας τρίτου βαθμού χωρίς προφανή αιτιολογία, προτείνεται διαγνωστική Λαπαροσκόπηση-Υστεροσκόπηση για ανεύρεση άλλων αιτίων.

Σε περιπτώσεις Ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων μήτρας , συμφύσεων προτείνεται η επεμβατική λαπαροσκόπηση.

Υπάρχει επίσης μία νέα γενιά αναλγητικών χαπιών, οι αναστολείς της COX-2 , που, ενώ αρχικά αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, έχουν φανεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας. Αν η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να αναζητηθεί η παθολογική αιτία των συμπτωμάτων με υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία και, σπανιότερα, λαπαροσκόπηση.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας συνιστώνται επαρκής ξεκούραση καθώς και η χρήση ζεστής θερμοφόρας, αφού η θερμότητα καταπραΰνει τον πόνο. Γενικότερα, συνιστάται η συστηματική άσκηση, ο περιορισμός της κατανάλωσης καφέ, αλατιού και ζάχαρης, διατροφή πλούσια σε κάλιο (μπανάνες, καρότα κλπ.), διακοπή του καπνίσματος και περιορισμός του στρες.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic