Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

ΤΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ ΣΠΙΡΑΛ

Το ενδομήτριο σπιράλ είναι από τις πιο μοντέρνες μεθόδους αντισύλληψης, του οποίου η χρήση αυξάνεται διαρκώς παγκοσμίως εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς του, της ευκολίας τοποθέτησης και αφαίρεσής του, καθώς και των ελάχιστων επιπλοκών που εμφανίζει.

Αποτελείται από ένα υλικό σε σχήμα κεφαλαίου Τ, το οποίο τοποθετείται στη μήτρα με μια απλή διαδικασία που διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Για τις περισσότερες γυναίκες η τοποθέτηση είναι εφικτή και στο ιατρείο, γίνεται χωρίς νάρκωση και δε διαρκεί πάνω από 10 λεπτά. Σε κάποιες περιπτώσεις προτιμάται ένεση τοπικής αναισθησίας στο ιατρείο ή μια μικρή νάρκωση με μέθη στην κλινική. Μετά την τοποθέτηση γίνεται ένας έλεγχος με κολπικό υπέρηχο σε 4 και 6 εβδομάδες, για να διαπιστωθεί αν παραμένει στη σωστή θέση.

Διαθέτουμε 2 ειδών ενδομήτρια σπιράλ, τα ορμονικά και τα μη ορμονικά. Ανάλογα την περίπτωση και τις ανάγκες της γυναίκας γίνεται η κατάλληλη επιλογή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπερτερεί των συμβατικών μεθόδων αντισύλληψης με χάπια, προφυλακτικά, διαφράγματα κλπ. Βάσει στατιστικών η πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι μικρότερη με το σπιράλ. Η γυναίκα παραμένει ήσυχη και δε χρειάζεται να σκέφτεται πλέον την αντισύλληψή της, όπως συμβαίνει πχ με τα χάπια, τους κολπικούς δακτύλιους κλπ.

Επίσης οι επιπλοκές που εμφανίζονται, για παράδειγμα από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, μπορούν με το κατάλληλο σπιράλ να ελαχιστοποιηθούν ή να εξαλειφθούν πλήρως.

Με κάποια σπιράλ ρυθμίζονται επίσης και διαταραχές περιόδου, όπως βαριά, επώδυνη ή ακανόνιστη έμμηνος ρύση.

Προσφέρει λύση σε γυναίκες όπου δεν επιτρέπονται τα αντισυλληπτικά πχ καπνίστριες άνω των 35, γυναίκες με διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο και άλλες παθήσεις.

Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό και κάποια καλύπτονται και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δράση του σπιράλ διαρκεί 3 με 5 χρόνια και σε κάποια πιο μοντέρνα ακόμα και 7 έως 10 χρόνια, είναι αποδεδειγμένο ότι σε σύγκριση με τα έξοδα για χάπια ή άλλες μεθόδους σε βάθος 5ετίας, το σπιράλ βγαίνει πολύ πιο οικονομικό.

Το σπιράλ είναι πραγματικά μια πολύ αποτελεσματική και πρακτική μέθοδος αντισύλληψης, η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος έναντι των άλλων, χάρη και στην καλύτερη ενημέρωση των γυναικών. Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Στο ιατρείο μας προσφέρεται εκτενής ενημέρωση πάνω σε όλες τις μεθόδους αντισύλληψης και μαζί με τη γυναίκα επιλέγουμε την καλύτερη γιαυτήν. Σήμερα υπάρχουν νέοι μοντέρνοι τρόποι που δεν επιβαρύνουν τη γυναίκα και την προστατεύουν από το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που θα έβλαπτε τον ψυχισμό κ τη σωματική υγεία της.

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.gr
Συνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic