Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Τηλ: 26220 29655
Κιν: 698 175 2040
Email: digalatis@hotmail.com
Facebook Page Ωράριο Λειτουργίας

Προκαλεί η ενδομητρίωση υπογονιμότητα;

Ένα χαρακτηριστικό της ενδομητρίωσης είναι ο συσχετισμός της με υπογονιμότητα στη γυναίκα, καθώς έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό ενδομητρίωση από τις υπόλοιπες και η ενδομητρίωση φαίνεται να επηρεάζει τη γονιμότητά τους. Ενας λόγος φαίνεται να είναι μια τοπική αντίδραση φλεγμονής που προκαλεί η ενδομητρίωση, η οποία φαίνεται να δημιουργεί ένα χημικό μικροπεριβάλλον αρνητικό για την σύλληψη, ή την εμφύτευση του εμβρύου.

Έχει παρατηρηθεί ότι μετά τη σωστή αφαίρεση της ενδομητρίωσης αυξάνεται η γονιμότητα σε υπογόνιμα ζευγάρια σε ποσοστά που αγγίζουν τις φυσιολογικές τιμές, όπως και αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Όταν η ενδομητρίωση προκαλεί συμπτώματα όπως πυελικό πόνο ή αιμορραγίες, αυτά μπορούν να κατασταλούν σε μεγάλο βαθμό με ορμονικά σκευάσματα, όμως η οριστική αντιμετώπισή της γίνεται μόνο με τη σωστή χειρουργική αφαίρεσή της.

Η απόφαση για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης είναι αυστηρά εξατομικευμένη, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψιν η ηλικία της ασθενούς, η βαρύτητα των συμπτωμάτων, η επιθυμία τεκνοποίησης, η θέση και η βαρύτητα της νόσου κλπ.

Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των επεμβάσεων αυτών γίνεται λαπαροσκοπικά με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα και ταχεία ανάρρωση, καθώς οι ασθενείς είναι σε θέση να πάρουν εξιτήριο την επόμενη ή και την ίδια μέρα.

Το χειρουργείο ενδομητρίωσης παίζει μεγάλο ρόλο να γίνεται από χειρουργό με εμπειρία στον τομέα, καθώς η μη σωστή αφαίρεσή της έχει αρνητικές συνέπειες για την ασθενή. Υποτροπή της νόσου, δεύτερη χειρουργική επέμβαση, μη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κλπ.

Ο ιατρός Γαλάτης Διονύσιος έχει εξειδικευθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ενδομητρίωσης της Γερμανίας, στο EVK Köln πλάι στον καταξιωμένο καθηγητή Thomas Römer πρωτοπόρο στη μελέτη της νόσου (βλ. Römer Adenomyose- score για την ταξινόμηση της αδενομύωσης).

Εκεί διενήργησε ο ίδιος πληθώρα λαπαροσκοπικών επεμβάσεων πάνω στον τομέα αυτό και ήταν εκπαιδευτής νεότερων συναδέλφων. Λειτουργούσε το ιατρείο ενδομητρίωσης της κλινικής και αντιμετώπισε εκατοντάδες περιπτώσεις αποκτώντας μεγάλη εμπειρία.

Στο ιατρείο μας γίνεται εξατομικευμένη μελέτη και αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, με έμφαση στην ψυχική υποστήριξη και ενθάρρυνση της γυναίκας, καθώς η ενδομητρίωση συχνά αποτελεί μια νόσο δύσκολη στο χειρισμό και η λανθασμένη αντιμετώπισή της οδηγεί σε ταλαιπωρία τη γυναίκα, άσκοπες επεμβάσεις, περιττές επισκέψεις σε διαφορετικούς γιατρούς κλπ.


Γαλάτης Π. Διονύσιος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ: 26220 29655 κιν: 698 175 2040 και στην ιστοσελίδα μας www.digalatis.grΣυνεργάτες Πάτρας

imp olumpion

Συνεργάτες Αθηνών

iasopic miterapic